Väinölän asukastupa

Avoimet työkokeilupaikat Väinölän asukastuvalla

     
     

Kirjastotoiminta

Ruoanvalmistus

Ulkoalueet

Huonekalukunnostus

Siivous

Pyöräpaja

Asukastuvan työt

Sisällysluettelo

Etusivulle

Ruokalista

Tapahtumat

Avoimet työkokeilupaikat

Veistospuisto

Pyöräpaja

Nuorisotila

Kuvia Väinölästä

     
     
 

Väinölän asukastuvalla myös kirjastotoimintaa

Väinölän asukastuvan toiminta aloitettiin vuonna 2000. Perustajana toimi Väinölän kirjastoyhdistys ry yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin yksikön kanssa. Motiivina asukastuvan perustamiseen oli avata alueella kirjasto, kirjatupa-nimisenä, sillä kaupunki oli lopettanut vuoden 1998 lopulla oman kirjastonsa Väinölässä. Tästä myös yhdistyksen nimi, kirjastoyhdistys. Galina Huhtanen työskenteli muun muassa kirjastotyöntekijänä Väinölän asukastuvalla. Kirjatuvan toimintaideana on tällä hetkellä, että kirjoja saa vapaasti lainata ilman kirjastokorttia.
- Tervetuloa vain tutustumaan tarjontaamme, Galina toivotti.
Asukastuvalla voi lukea myös päivän lehden.
Galinan muihin työtehtäviin kuului tiedon jakaminen tuvan kävijöille sekä kahvin tarjoilu asiakkaille, jotka tulevat tuvalle puolenpäivän jälkeen.
 

Sivun alkuun

 
     
     
   

Ruoanvalmistukseen haetaan väkeä

Väinölän asukastuvalle haetaan jatkuvasti uusia ihmisiä keittiötyöhön.
Keittiössä kolmena päivänä viikossa työkokeilussa työskennellyt Mari kertoo työstään.
- Teemme peruskotiruokaa asiakkaille sekä tuvalla ruokailevalle henkilökunnalle. Ruokalista on monipuolinen ja ruoka takuulla hyvää.
- Erityisen tärkeää on muistaa huolehtia keittiön hygieniasta eli yleissiivouksesta ja pintojen puhdistamisesta.
Luonnollisesti myös astioiden tiskaus kuuluu työtehtäviin, Mari sanoo.
Lounasta tarjoillaan arkisin klo 11-11:45. Sen lisäksi aina on mahdollista tulla kahville. Pelkkä kahvi tai tee maksaa euron, mutta pulla sen kanssa kustantaa yhteensä 1,5 euroa.
Lounaan valmistuksen lisäksi keittiöhenkilökunta valmistaa makeita leivonnaisia, kuten masaliisaa, korvapuusteja ja rahkapiirakkaa.
Keittiössä työskentelevien työkokeilijoiden työaika on klo 8 - 12 ja sen jälkeen ruoka- ja kahvitarjoilusta vastaavat muut työntekijät.
Mikäli olet työtön ja haluat työkokeiluun Väinölän asukastuvan keittiöön, lähetä meille viestiä sähköpostiosoitteella vainolankirjastoyhdistys@gmail.com tai ota yhteyttä Facebook-sivumme Väinölän asukastupa kautta. Puhelinnumeromme on 046 6243341.
 

Sivun alkuun

 
     
 

Siisteys antaa mukavan olon

Väinölän asukastupa huolehtii myös Väinölän ja sen naapurialueiden siisteydestä. Asukastuvalla työskennellyt Vjatsheslav Rotts kiertelee säkin ja poimurin kanssa ympäri aluetta keräten roskia ulkoalueilta. - Siisteys antaa mukavan olon. Tuntuu kivalta tulla sellaiselle alueelle, missä ei ole roskia, Vjatsheslav kertoo. Väinölän asukastupa on auki klo 8-16 välisenä aikana. Tälle ajalle asukastuvalle voidaan myös ottaa uusia työntekijöitä. Erityisen suuri tarve on juuri ulkoalueiden siistijöistä. Siistijät kulkevat liiveissä ja keräävät roskia poimurien avulla. Se vaatii talvisaikaan myös tarkkaa silmää, että havaitsee kaiken luontoon kuulumattoman. Mikäli sinua kiinnostaa tulla auttamaan ulkoalueiden siistinä pitämisessä, ota yhteyttä joko vainolankirjastoyhdistys@gmail.com tai 046 6243341.
 

Sivun alkuun

 
     
 

Konepuuseppä huonekalujen kunnostajana

- Väinölän asukastuvalla kunnostan muun muassa puisia tuoleja ja tarvittaessa entisöin niitä. Olen suorittanut 1990-luvulla konepuusepän ammattitutkinnon, kertoo Marko Takala. - Tällä hetkellä minulla on työn alla neljän tuolin kunnostus. Olen ottanut niistä vanhat lakat pois ja maalannut ne pohjamaalilla. Nyt laitan tuoleihin pintamaalia sekä istuimiin uudet kankaat. Marko oli aikoinaan reippaat kymmenen vuotta metallialalla, mutta onnettomuus vei miehen työkunnon. Sitä palauteltiin Väinölän asukastuvalla työkokeilussa. Väinölän asukastuvalle tarvitaan myös uusia huonekalujen kunnostajia. Mikäli työ kiinnostaa, ota yhteyttä joko vainolankirjastoyhdistys@gmail.com tai 046 6243341.
     
     
   
     
  Huonekaluja kunnostetaan asukastuvalla  
 

Sivun alkuun

 
     
 

Siivotessa kuluu aika ja kukkarokin täyttyy

- Tulin työelämäkokeiluun Väinölän asukastuvalle, koska en tykkää paikallaan olosta. Lisäksi tämä auttaa rahallisesti. Kuukaudessa lisätuloa syntyy lähes 200 euroa ja lisäksi en menetä aktiivimallin vuoksi työttömyyskorvauksestani runsasta 30 euroa. Eli kyllä tästä hyötyä on, kertoi Tatjana Kuznetsova, joka pitkään siivosi Väinölän asukastupaa. Tatjanan työtehtäviin kuului huolehtia pyyhkeiden ja pöytäliinojen puhtaudesta, ovien, ikkunoiden ja peilien putsaamisesta sekä lattioiden ja saniteettitilojen siivouksesta. Isoja tiloja siivotessa aika kului mukavasti kuin siivillä. Varsinkin kun Tatjana piti työyhteisöstään.
- Kaikki vain hymyilevät ja ovat iloisella päällä. Tatjanalle Väinölän asukastupa oli kuin pieni lottovoitto. Eläkkeelle ei ollut enää kuin 2,5 vuotta, joten työkunto ei ole enää nuoruusvuosien tapainen. Lisäksi suomen kieli sujui vielä heikosti. Liikuntaakin järjestyi työpaikan ansiosta ikään kuin omasta takaa, sillä työmatka, vajaat kolme kilometriä, sujui kävellen. Väinölän asukastupa etsii koko ajan uusia siivoojia. Mikäli olet kiinnostunut työtehtävästä, lähetä sähköpostia vainolankirjastoyhdistys@gmail.com tai soita 046 6243341.
 

Sivun alkuun

 
     
 

Asukastuvan pyöränkorjaajat: "Emme halua olla sohvaperunoita"

- Tulimme tänne työkokeiluun, koska emme halua jäädä sohvaperunoiksi. Aina pitää saada tehdä jotain järkevää, kertovat Väinölän asukastuvan pyöräpajalla töissä olevat Sergei Gagarin, Aleksei Sadov ja Juri Devjatshenkov. Kaikki kolme löysivät tiensä asukastuvalle, koska tunsivat asukastupaa pyörittävän Väinölän kirjastoyhdistyksen väkeä. Työkokeilusta on myös taloudellista hyötyä.
- Minulla ei ilman tätä työtä olisi mahdollista omistaa ja käyttää henkilöautoani. Sen verran paljon tästä työstä saatava korvaus on, Sergei kertoo. Sama tilanne oli myös Jurilla.
- Työstä saatavan korvauksen ansiosta pystyn käymään katsomassa Venäjällä asuvia sukulaisia. Lisäksi minulla on varaa kunnolliseen nettiyhteyteen, Aleksei selvittää. Kolmikon työnkuvaan kuului pyörien korjaus ja huolto. Ihmiset tuovat asukastuvalle pyöriä huollettaviksi. Lisäksi asukastuvalle lahjoitetaan käytettyjä, rikkinäisiä polkupyöriä, joita kunnostetaan myyntiin.
- Vaikeinta työssä on vaihdekappojen kunnostaminen, mutta kyllä sekin onnistuu, mikäli kapan sisällä olevat osat eivät ole hajalla, Sergei ja Aleksei toteavat.


 

Sivun alkuun